Kamini

ugradnja kamina,kamin, komin

Otvoreni Kamin u Grand Hotel Lav, Podstrana 


Otkriće vatre u povijesti čovječanstva neprocjenjiv je boljitak u životu ljudi. Prijenos vatre u čovjekovu nastambu početak je stvaranja ognjišta na kojem je čovjek koristio prednosti vatre. Naučio je da vatra grije, da je korištenjem vatre hrana ukusnija, da se vatrom osvijetljava noć itd., ali isto tako je naučio da vatra ne smije bit velika i bez nadzora da joj se ne smije puno približiti jer zna bit opasna. Počevši od naših predaka iz špilje pa sve do današnjeg vremena, vatra je bila mjesto okupljanja i druženja. Po svom povijesnom razvoju prvo su se pojavila otvorena ognjišta koja su se koristila i kad je čovjek napustio svoje prirodno obitavalište i počeo graditi nastambe, do vremena kad je u objektima koje je gradio za stanovanje počeo koristiti zatvorena ognjišta.

Današnji kamini s otvorenim ložištem imaju novu ulogu, pa je osnovna namjena otvorenog plamena grijanje. No kako bi Kamin funkcionirao u suvremeno opremljenom stambenom prostoru vatra je sputana iza staklene pregrade tako da danas grije bez nekih nepoželjnih efekata kao što su frcanje iskre, raznošenje pepela te za neke osobe neugodna mirisa. Ugrađeni Kamin ostaje sastavni dio interijera koji ugodno djeluje i kad ne grije.

Mada na oko izgleda jednostavan Kamin ima složenu konstrukciju, a ključno mjesto je posebno izvedeno i obzidano ložište iz kojeg se račvaju dimovodi za odvod ispušnih plinova i dovod zraka koji je nužan za proces izgaranja.

Unatoč novim tehnologijama grijanja kamini se vračaju na velika vrata.
Razlog nije samo neponovljiv ugođaj živog plamena, već i ekonomičnost - kruto gorivo energetski je jače i relativno jeftinije. Dakako, tehnologijom izrade ložišta i dimnjaka, dimenzioniranjem usisa zraka i mogućnost neprestanog reguliranja izgaranja oplemenjivih krutih goriva postignuto je da je zagađenje okoline dimom, ispušnim plinovitim otrovima i pepelom svedeno  na mjeru koja zadovoljava sve propise o izgaranju krutih goriva u urbanim područjima.

Klasično sirovo drvo za gorenje različite je kvalitete, premda je crnogorica jeftinija ima previše smole koja masti ložište i više zagađuje okolinu nego bukva, grab, hrast. Pri kupnji treba znati procijeniti i vlažnost drva jer ako je ona iznad 15- 20% umanjuje se djelotvornost gorenja, povećava udio pare u ispušnim plinovima i time kondezira u dimnjaku. Naročito treba paziti da se ne upotrebljava staro otpadno drvo premazano raznim bojama jer može prejako i opasno razbuktati vatru.

Otvoreni i zatvoreni kamini ne predaju toplinu prostoru na jednak način.

ugradnja kamina,montaza kamina

Primjer otvorenog kamina

Kod otvorenog kamina to je dakle način prijenosa topline pod sredstvom fizičkog zakona da je topli zrak lakši od hladnog te nastaje strujanje toplog zraka prema hladnoj okolini. Prenošenje topline traje tako dugo dok se temperatura izvora topline i temperatura okoline ne izjednače.

Dok se kod zatvorenog kamina toplina prenosi konvencijom, gdje se u izvorištu topline ugrađuje ventilator kojim se umjetno pokreće topli zrak i emitira u okolinu. Tim se načinom prijenos topline iz izvorišta ubrzava i povećava efekt grijanja.

Za pravilno funkcioniranje kamina najbitniji je dimnjak. Dimenzioniranje dimnjaka kamina pravi je projektantski pothvat i svaki samo-graditelj kamina mora se pridržavati pravilima o dimenzioniranju.


ugradnja kamina,montaza kamina

Primjer zatvorenog kamina
Preuski dimnjaci usporavaju ispuh pa se plinovi zadržavaju u ložištu i loše utječu na izgaranje. Kod preširokih pak dimnjaka kamina plinovi se u dimovodnoj cijevi duže zadržavaju i pothlađuju stvaraju te skupljaju kondezat na unutrašnjoj stjenki cijevi.

Za gorenje je potrebna i značajna količina zraka za gorenje koje nije dobro uzimati iz prostorije u kojoj se nalazi Kamin. Dovodni kanali za zrak provode se unutar konstrukcije kućišta izvana, a potom se dio zraka uvodi u ložište za gorenje, a preostali dio preko vanjske plohe ugrijanog ložišta pušta u prostoriju. Mada je grijanje kaminima na kruto gorivo ne komfornije od centralnog grijanja, čar otvorenog plamena i dekorativni izgled kamina toliko je privlačan da im se vrača sve više ljudi koji grade nove ili preuređuju stare kuće.

Certifikati